Belangrijke voedselplanten; een overzicht

Heb je vragen of tips over voedselplanten, kan je deze hier plaatsen.

Do you have questions or tips about foodplants, you can put them here.

Belangrijke voedselplanten; een overzicht

Postby Jelle Strybosch » Sat 11 Jul 2009, 18:33

Noot: De tekst is af, foto's zullen in de toekomst aangepast worden.

Om vragen als"hoe ziet die plant er uit","waar kan ik die plant vinden",... te vermijden geef ik hier even een overzicht van de belangrijkste voedselplanten en hun vindplaats. welke soorten wat eten gaan we hier nu niet vermelden, daarvoor bestaat er de PSG-lijst

appelblad:Gaultheria shallon
Wat de naam ook doet vermoeden, deze struik is geen famillie van de appelbomen. verre van zelfs. deze wintergroene heideplant komt van nature voor in Amerika en doet het ook in ons klimaat best goed. een zure bodem is echter wel nodig om hem goed te laten groeien. Vele takken-soorten eten deze plant. wie hem niet kan vinden in tuincentra ken bij de bloemist takken gaan halen. ze zijn zelden bespoten met insekticiden, maar toch best nog eens informeren. Stekken in aarde is mogelijk, dus als je een bundeltje koopt en je probeert het, heb je vrij veel kans dat ze wortel schieten.
Image

aronskelk:Arum sp.
de inheemse soorten kan je vinden aan de rand van bossen, op vochtige en beschaduwde plaatsen. ze zijn echter zeer zeldzaam(in nederland algemener dan in Belgie) en op sommige plaatsen zelfs beschermt. beter is een exotische te kopen en als kamerplant te gebruiken. ook Calla is een goed alternatief. deze zijn echter geen van allen wintergroen. ze binnenzetten is dus zeker aan te raden.
Image

basterdwederik:Epilobilum sp.
een van de voeselplanten die vooral door anchiphasmatini gegeten worden. er is redelijk veel onenigheid over dit geslacht binnen de botanica. wilgenroosje(zie verder) is een van de soorten, volgens de ene, en weer niet, volgens de andere. feit is dat het gegeten wordt door de takken, een daar stopt het voor ons.
Image

Braam: Rubussp.
veruit de belangrijkste voedselplant voor veel Phasmiden. Iemand noemde het ooit het beste onkruid, en een ander schreef er een heus gedicht over. Braam is een Prachtige wintervaste plant die mits goed beschut de hele winter lang zijn blad houd. Braam staat in de meeste bossen en woekert verschrikkelijk. voor in de tuin is hui daarom niet echt aan te raden, hoewel een goed beschutte struik best handig kan zijn.
Image

Image

Eik: Quercus sp.
eik is een héél belangrijke plant voor iedereen die wandelendebladeren wil gaan kweken. in midden-Europa komen zo'n 3 soorten van nature voor maar ook de Amerikaanse eik staat er al volop. Wintergroene eiken, zoals de uit het Middellandse Zeegebied afkomstige steeneik(Quercus ilex) zijn belangrijke planten om in de tuin te hebben. Wie Q.ilex plant moet opletten dat deze niet aan te gure wind wordt blootgesteld. een andere goede wintergroene eik is de Querxus X hispanica, wageningen. een hybride met blad even groot als dat vabn de zomereik, maar veel malser dan dat van steeneik. Wie een Botanische tuin in de buurt heeft moet daar zeker eens achter deze planten gaan vragen. zij hebben ze meestal en als ze verkopen is het goedkoper dan in een tuincentrum.

Image

Framboos;Rubus idaeus
Framboos is een struik die van nature in heel Europa voorkomt. ondertussen is hij wel wat schaars geworden als wilde plant. Framboos heeft zeer grote bladeren en word net als braam door heel wat soorten gegeten. door de grote van de bladeren is het een zeer handige plant voor 's zomers. 's winters verliest de framboos echter haar blad, maar vroeg in de lente schiet hij weer enorm uit en kan hij terug gevoerd worden. Bij zomer framboos groeien de vruchten enkel op de 1jaarige stelen, waarna deze afsterven. Herfst framboos krijgt vruchten op de nieuwe schuiten van oude takken. de laatste is naar eigen mening het meest geschikt als voedselplant.


Gomboom:Eucalyptussp.
Eucalyptus-bomen zijn een loofbomen soort die zijn oorsprong vind ik Oceanië. voor veel takken uit die streek is het de voedselplant bij uitstek. sommigen, zoals de PSG9, Extatosoma tiaratum tiaratum, gaan er zelfs enorm op achteruit als ze deze plant niet als voer hebben. kleine boompjes worden op veel plaatsen aangeboden. zoekt wat rond en neem de goedkoopste. Eucalyptus groeit zeer snel, op een warme en natte zomer kunnen ze 2 meter de hoogte in schieten. veel water geven is de sleutel bij hen. ook uit zaad zijn deze bomen te verkrijgen. deze plant is ook nog eens wintergroen, wat hem helemaal geweldig maakt.

Image

Image

Guave:Psidium guajava
deze tropische plant komt zeer weinig voor in de handel. de vruchten kan je echter wel sneller vinden. Guave is echter een zeer trage groeier. op 1 jaar tijd wordt een gezaaid plantje misschien 15 cm groot... je guave aanschaffen is echter geen verspilling. voor veel soorten is het een geweldige voedselplant en het kweken van Phylliums zou er door vergemakkelijkt worden. jammer dat ze zo moeilijk te vinden zijn...

Image

Hazelaar:Corylus avellana
Het snoepje onder de voedselplanten. hoewel het geen goede hoofdvoedselplant is eten alle takken deze plant zeer graag. een leuke boom die best veel aangeplant is. snoeien en opvoeren, je takken zullen je dankbaar zijn.

Image

Hertshooi:Hypericum sp.
Sinds deze plant in 2001 door Kristien Rabaey als voedselplant is ontdekt is het een onmisbare voedselplant geworden. veel soorten die eerder niet in kweek gebracht werden omdat m'n het voedsel niet kende doen het nu super op deze prachtige struiken. ook in de tuin heeft deze plant een plekje verdient. zijn frisgroene blad en Gele bloemen zijn echt leuk om te zien. nog een voordeel is dat deze plant in de winter zijn blad houdt, zolang hij niet aan te gure wind wordt blootgesteld.

Image

Kamperfoelie:Lonicera sp.
een plantengeslacht dat in alle vormen te krijgen is. zowel klimmers als struikjes zijn overal te krijgen? de klimmende soorten verliezen echter in de winter hun blad, wat hen minder geschikt maakt dan de struikvormigen. zeker de moeite waard om in je tuin te zetten. allen zijn zeer elegant en de kleine blaadjes houden 's winters heel lang vol.

Image

Image

Klimop:Hedera helix
Veel leken brengen deze plant onmiddellijk met onze hobby in verband. Het is een goed bijvoer voor 's winters, maar als het als enige plant aangeboden wordt dan verzwakken je kweken zienderogen. ze groeien overal, in bossen, als hagen,... ze kopen in de winkel is belachelijk. enkele takken aftrekken en in water zetten totdat ze wortel hebben. dan planten en binnen het jaar heb je een haag...

Image

Liguster: Ligustrum sp.
Liguster is een Prachtplant. het hele jaar door draagt deze veel als haag aangeplante struik haar bladeren. voor veel soorten(vooral Pseudophasmatinae en Lonchodinae) is het een belangrijke voedselplant. In Europa komt van nature de Ligustrum vulgare voor, maar de Japanse variant, L.ovalifolium, zul je ook vaak vinden. beide zijn geschikt om als haag te zetten.

Image

meidoorn:Crataegus sp.
zeker in de lente is deze plant een handigheidje. wanneer de braam nog teveel looizuur bevat(een stof die planten gebruiken om belagers in de vorm van insecten te doden) is deze plant aan het bloeien en dus een ideaal alternatief. wintergroen zijn ze niet, maar toch zeker de moeite om in de buurt te hebben.
Image

dwergmispel:Cotoneaster sp.
een groep planten die enorm veel variëteiten heeft. de meeste zijn kleine struiken of bodembedekkers. het is een goed voer voor 's winters en in het begin van de lente. zeer algemeen aangeplant in plantenbakken, waar je ze dus ook snel kan vinden. ook voor in eigen tuin is het geen verlies. je kan een kruipende soort kopen en deze onder Wintergroene eiken of eucalyptus planten. 2 vliegen in 1 klap. je planten zijn beschut, de wortels geisoleerd, en je hebt een mooie goede voedselplant extra. verder is het ook een groep die zeer goedkoop is en door stekken vermeerderd kan worden. zeker mee experimenteren zeg ik dan.

Image

scindapsus:Scindapsus aureum
een neef van de bovengenoemde Aronskelken. Scindapsus is een geweldige plant. hij zuivert de lucht als de beste en wordt veel verkocht als kamerplant. het is voer voor weinig soorten, en de soorten die ze eten zijn niet zo algemeen in kweek...

Image

sering:Syringa vulgaris
een wonderbaarlijke plant. als ze in bloei staan trekken ze vlinders en bijen aan en geuren ze de hele tuin. de bladeren zijn lekker groot en worden door alle ligustereters graag gegeten. ze houden het alleen niet zo heel lang op water. er wat suiker in gooien helpt je al een eindje verder. het jammere is echter wel dat deze niet wintergroen zijn.

Image

Tamme kastanje:Castanea sativa
ook deze plant wordt door veel soorten gegeten. wij de vruchten, de takken het loof. zo goed als iedere soort aanvaard dit en het is leuk om er in de zomer de dieeten mee aan te vullen. ze staan in de meeste bossen en parken, maar zijn niet wintergroen.

Image

Teunisbloem:Oenothera sp.
één van de voedselplanten voor de Anchiphasmatini. het is een plant die vroeger in europa vooral als medicinale plant gebruikt werd in allerlei poedertjes. dezer dagen worden de wortels in restaurants klaargemaakt als asperges, en de jonge loten worden gebruikt om slaatjes op te fleuren. er zijn meerdere cultivars op de markt, maar ook de wilde komt vrij veel voor. wie zoekt zal ze zeker vinden.

Image

varen:
er zijn enorm veel soorten varen, en zo goed als allemaal zijn ze te voeren. voor enkele voedselspecialisten als de psg 84, Oreophoetes peruanna is deze plant noodzakelijk. Jammer is dat de meeste inheemse soorten niet wintergeoen zijn. Gellukig zijn de laatste tijd enkele soorten uit de gebergten van Latijns-Amerika aan een opmars bezig in onze winkels. deze houden mooi hun blad in de winter en worden goed gegeten.

Image

weegbree:Plantago sp.
een geweldig kruid dat overal groeit. Vooral voor ligustereters is het een welkome afwisseling. degene die tussen je gazon staan zijn echter vaak kleine gedrochten. deze uitdoen en op een rustig plaatsje zetten doet deze planten echt heropleven, en na een tijd zul je op de plek waar je ze gezet hebt planten van zo'n halve meter hoog zien staan? uitdoen en in de terraria gooien, je takken zullen je dankbaar zijn. in de winter vormen ze echter lage rozetten om uit de wind te blijven. uitdoen en binnen oppotten zorgt echter dat ze snel weer groeien en voort gevoerd kunnen worden.

Image

wilgenroosje:Chamerion angustifolium
Dit kruid is een van de voedselplanten van de Anschiphasmatini. het groeit overal waar de grond braak ligt of luchtig is. uitdoen en met wortel in een flesje zetten, en zo in het terrarium. dan houden ze het langst en worden ze helemaal verorbert. als je ze dan terug uitplant kan je hem na een tijd herbruiken.


minder vaak gebruikte voedselplanten:
aardbei:Fragaria sp.
aardbei wordt door de meeste soorten goed gegeten. zeker uitproberen. het is hoofdvoer voor enkele soorten, maar zo goed als alle andere zullen er ook van knabbelen. ook de woekerende valse aardbei is een aardbei die gegeten wordt.

duizendknopen:Polygonum sp.
duizendknopen zijn planten met veel blad. je hebt de inheemse variant, het varkensgras met erg kleine bladjes. het is een eenjarige plant, maar je blijft ze jaar na jaar vinden op dezelfde plaats. veel soorten eten het graag. ook de Japanse duizendknoop komt hier voor. hij is echter een "ontsnapte woekeraar". op water houden ze niet zo lang, ze "planten" in terraria met bodemlaag is een alternatief.

fluweelboom:Rhus sp.
of Rhus is een plant die ook lekker woekert. de rode staarten van alle varianten maakt het echter mooie sierplanten. soorten die eucalyptus en/of Hypericum eten zullen deze plant ook aanvaarden als voedselplant. enig nadeel is dat ook deze het niet lang houd op water.

klokjesplant:Fuchsia sp.
een alternatieve voedselplant voor Anchiphasmatini. verder niet echt ervaringen mee.

hangend klokje:Forsythia sp.
deze plant is erg leuk om in de tuin te hebben. het wordt een mooie grote struik met lekker veel blad. soorten die liguster eten eten deze ook wel als afwisseling.

struikveronica:Hebe sp.
ook deze plant wordt vooral voor ligustereters gebruikt. er is echter nog niet veel mee geexperimenteerd. later meer info misschien...

heksenkruid:Circaea sp.
ook dit kruid is voer voor anchiphasmatini. het groeit langs schaduwrijke bosranden maar trekt zich 's winter helemaal in de grond terug.

mirte:Myrtus communis
deze plant is dan weer een alternatief voor eucalyptus etende soorten. zeker de nimfen zullen gretig van dit malse bllad eten, en je hobby kamer zal lekker gaan ruiken nar dit wonderplantje. het is goed wintergroen, als het van de oostenwind's greep kan worden onttrokken.

pruikenboom:Cotinus coggygria
ook deze dient als bijvoer voor eucalyptuseters. je hebt meerder varianten die paars of groen kleuren. allemaal worden ze gegeten, maar houden ze niet lang op water.

schijnhulst:Osmanthus burkwoodii
Deze plant is een volwaardige voedselplant voor ligustereters. het wordt de laatste jaren steeds meer aangeplant door de overheid. in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het geen Hulst, maar een kruising van heel wat planten. zeker de moeite om deze wintergroene plant in eigen tuin te zetten.

winterroos:Camelia japonica
ook deze plant heeft een verraderlijke naam. het is namelijk geen roos... Camelia japonica wordt winterroos genoemd omdat de bloemen daar sprekend op lijken. hij houdt mooi zijn blad in de winter, en dat kan als voer dienen voor grotere soorten. het blad is erg hard en taai, zeker voor nimfen is het amper aan te zetten.

acacia(zowel de "echte" als de valse):Acacia sp. &Robinia pseudoacacia
deze Afrikaanse boom heeft al lange tijd zijn plekje in Europa veroverd. het is een prachtige sierplant die frisse kleuren heeft. (de Gele acacia heeft echter wel de Belgen verraden in wereldoorlog twee... omdat hij snel groeide werd hij namelijk op de fortengordel rond Antwerpen aangeplant... toen de Duitsers echter binnenvielen was dat blad nog geel... tjah, gele vierkanten op 20KM van elkaar, rondom heel Antwerpen, valt dat niet wat op?) vele soorten eten het graag, zeker die met Afrikaanse routes. zeker mee uitproberen als je ze staan hebt.

Mango:Mangifera indica
Mango is een boom die oorspronkelijk uit India komt. Hij wordt tot 40 m hoog en blijft steeds groen.(of dit in ons klimaat ook zo is weet ik niet, JP?). Hij wordt graag gegeten door de meeste Phyllium soorten, maar is ook bij verschillende soorten takken geliefd. Mango als plant is moeilijk te vinden en bovendien ook nog vrij prijzig. Alternatief is danook om hem uit zaad op te kweken. Dit lukt niet, omdat veel vruchten uit de tropen worden bestraalt. Dit om schimmels etc. te doden voor tijdens transport, maar blijkbaar heeft het ook effect op de ontwikkeling van de zaden. Wie het toch eens wil proberen vindt HIEReen handig filmpje.

heb je zelf met planten geëxperimenteerd? laat dat dan even weten via pb. goede voedselplanten worden dan in deze lijst opgenomen.
Image
User avatar
Jelle Strybosch
Moderator
 
Posts: 184
Joined: Sat 11 Jul 2009, 10:53
Location: Stabroek- Antwerpen [Be]

Return to Voedselplanten / Foodplants

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron